Reevaluarea Educației în Suedia: Tensiunea între Educația Digitală și Manuale în Suedia

În ultimii ani, educația digitală a devenit un element central în multe școli din întreaga lume, iar Suedia nu face excepție. Cu o istorie de predare inovatoare și adaptată la tehnologie, țara nordică a fost considerată mult timp un model în ceea ce privește implementarea soluțiilor digitale în educație. Cu toate acestea, paradoxal, există o mișcare recentă pentru reintroducerea manualelor în școli, generând întrebarea: calculator sau manual?

Ministrul suedez al Educației a exprimat îngrijorarea că dependența excesivă de tehnologie poate afecta negativ performanțele elevilor. În multe școli, elevii au renunțat aproape complet la manualele tradiționale în favoarea dispozitivelor digitale. Această schimbare a fost adesea justificată prin argumente privind accesul la informație rapidă și actualizată. Cu toate acestea, datele relevante arată că predarea exclusiv digitală poate conduce la performanțe mai slabe la testele standardizate și poate afecta abilitățile de citire și scriere.

Ca atare, la școala primară Djurgardsskolan din Stockholm, Suedia, elevii sunt implicați într-un proces de reajustare la manuale și la scrisul cu mâna. „Elevii din Suedia au nevoie de mai multe manuale”, a declarat in martie 2023 Lotta Edholm, Ministrul Educației din Suedia. „Cărțile fizice sunt importante pentru învățarea elevilor.” Profesorii și părinții susțin că abilitățile cognitive și creativitatea se îmbunătățesc atunci când elevii se întorc la metodele tradiționale de învățare. De asemenea, experiența a evidențiat beneficiile sociale ale colaborării offline și a interacțiunii directe între elevi și profesori.

Întrebarea „calculator sau manual?” nu este doar o dilema tehnologică, ci o reflectare a echilibrului necesar în educație. Suedia, în ciuda reputației sale digitale, își reevaluează acum opțiunile pentru a îmbunătăți performanțele academice și dezvoltarea holistică a elevilor. O abordare echilibrată, care integrează tehnologia eficient și valorizează tradițiile educaționale, ar putea fi cheia unui sistem de învățământ de succes.

Surse:

  1. Sweden Brings Books, Handwriting Back to School”, learningenglish.voanews, 26.09.2023, extras pe 05.03 de la https://learningenglish.voanews.com/a/sweden-brings-books-handwriting-back-to-school/7277000.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *