Generatii si traditii in educatia familiala: ieri, azi, maine

De ce  sa cream traditii?

Numeroase studii arata ca stabilirea si mentinerea unor traditii de familie contribuie cu adevarat la bunastarea ei din toate punctele de vedere. De la evenimentele importante din viata, sarbatori spirituale, timpul liber, vacantele, etc. si pana la responsabilitati zilnice – toate pot deveni motiv de a educa valori si de a construi relatii autentice in famile.

Mai mult, modul de viata urbanizat si tehnologizat in care traim a ajuns sa ne deconecteze de la natura: nu o mai simtim, nu o mai recunoastem si, in consecinta –  nu o mai respectam. traditiile si ritualurile au venit impreuna cu constientizarea ritmurilor din natura, a ciclurilor naturale si prin ele – am constientizat timpul si locul nostru in lumea vie. Omul are nevoie de ritmizare. aceasta, pe langa alte mecanisme universale, constituie parte necesara pentru armonia si integralitatea lui.

Daca ne gandim la propria copilarie, ne amintim cum ne-am simtit, cum mirosea in casa de sarbatori, cum ne pregateam impreuna cu toata famila de diferite evenimente, cum asteptam cu nerabdare sa se “intample lucruri”.  Iar nimicurile zilnice, pe care le faceam in copilarie zi-de-zi pentru casa si familie – ajung sa devina litera de lege si termen de referinta in familiile pe care le-am creat peste ani.

traditiile contribuie la dezvoltarea identitatii personale si sunt un punct de pornire, care ii ajuta pe copiii nostri sa raspunda la intrebarea: „cine sunt eu?”.

 

Cum cream o traditie?

traditiile de familie nu se refera la cheltuieli financiare; ele nu sunt complicate sau coplesitoare. Ele nu se limeaza doar la evenimente importante din viata. Ele implica doar dorinta de a face lucruri impreuna, de a trai evenimentele in anumit fel, de a simti ca suntem valorosi prin ceea ce suntem. Cele mai importante ingrediente sunt voia buna si comuniunea.

 

Ritualuri zilnice, saptamanale, anuale

Pentru a crea ritualuri  zilnice, sunt potrivite gesturile de tandrete, salutul, urarea de “Noapte buna!” sau “Buna dimineata!”, etc. Politetea si bunele maniere pot deveni ritualuri frumoase care sa confere copilului o atitudine de incredere si deschidere catre cei apropiati.

 

Mesele servite in fiecare seara pot fi un alt bun prilej de a comunica si a ne impartasi lucruri si a ne destinde impreuna dupa o zi lunga. Primele incercari de socializare intodeauna sunt testate in astfel de imprejurari, considerate a fi sigure de catre copil.

 

Ritualurile saptamanale se pot construi in jurul activitatilor pe care le facem impreuna in timpul liber: iesiri la evenimente culturale, in natura, vizite la bunici sau activitati impreuna cu prietenii de familie – toate pot constitui repere importante in exersarea trairii valorilor umane.

Evenimentele anuale, cum ar diferitele sarbatori, zilele de nastere sau alte ocazii speciale, o vacanta anuala mai lunga, pot fi integrate ca si traditii anuale de familie. Consecventa si sensul pus in aceste momente este ceea ce face o traditie atractivaCand un eveniment se repeta intr-o familie, copiii incep sa-l anticipeze. Ei asteapta sa se intample la acel moment din calendar. Vor participa,  apoi isi vor aminti.

Cand creati traditii sau reluati una deja creata, nu va stresati pentru a o crea extravaganta. Oricare ar fi traditia, faceti sa fie unica, doar a familiei voastre, o traditie pe care copiii sa si-o aminteasca.

Creati traditii! Faceti ca acestea sa fie experiente minunate petrecute impreuna cu cei drag! Invatati copiii sa pretuieasca si sa caute frumosul in fiecare moment  din viata. Incepeti acum si repetati-le!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *